31 aug Informatie COVID vaccinatie
Op basis van de huidige gegevens kunnen patiënten met een systeemziekte en/of gebruik van afweer onderdrukkende medicatie in principe de vaccinatie tegen COVID toegediend krijgen. Medicatie hoeft niet gestopt te worden. Alleen patiënten die behandeld worden met rituximab en/of cyclofosfamide of bij wie de onderliggende aandoening actief is, moeten overleggen met hun behandelend arts in verband met de timing van de vaccinatie.
De oproep en de toediening zal zeer waarschijnlijk via uw eigen huisarts of via de GGD gaan. Alle informatie met betrekking tot deze logistiek zal via het RIVM/de overheid volgen.
De bijwerkingen van het vaccin vallen over het algemeen erg mee. Veel voorkomende milde bijwerkingen zijn lichte verhoging, milde gewrichtsklachten en milde hoofdpijn.
Ook de recente berichten over trombose en stollingsproblemen kort na toediening van het AstraZeneca en Janssen-COVID19-vaccin veranderen de adviezen niet. Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat patiënten met een auto-immuunziekte een hogere kans hebben op dergelijke bijwerkingen dan de rest van de populatie. Ons advies wijkt derhalve niet af van het landelijke advies.
Aan elk medicijn én ook aan vaccinaties zit een risico. Niet vaccineren levert echter ook een significant risico op. Het advies van de Nederlandse vereniging Reumatologie (NVR) is: “Voor patiënten met reumatische aandoeningen geldt zonder uitzondering: Laat je vaccineren. Wanneer en voor welk vaccin u een oproep krijgt wordt door de Rijksoverheid bepaald.”
Zie voor meer achtergrond en antwoorden op diverse vragen de volgende websites:
https://reumanederland.nl/leven-met/veelgestelde-vragen-over-de-coronavaccinatie-en-reuma/
Het coronavirus: wat betekent dat voor je als je reuma hebt? • ReumaNederland
Standpunt werkgroep SLE/APS van SANL en ARCH-APS m.b.t. AstraZeneca-COVID19-vaccin – ARCH
https://www.nvr.nl/veelgestelde-vragen-covid-19/
Indien nieuwe gegevens hier aanleiding voor geven, zal dit advies op deze website worden aangepast.
Het coronavirus: hoe gaan we daarmee om?
We zetten alles op alles om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken voor patiënten, bezoekers en onze medewerkers. Daarom gelden een aantal aangepaste regels.
Algemene regels
- Help om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Desinfecteer uw handen bij de ingang van het UMCG en bij de ruimte waar u moet zijn in het UMCG.
- Houd in het UMCG zoveel mogelijk rechts. Dat helpt u om 1,5 meter afstand te houden.
- Het UMCG is een publieke ruimte. Draag daarom in het UMCG een eigen mondkapje.
- Lees de poster bij de ingang van de polikliniek met de regels waar u zich aan moet houden.
Informatie voor patiënten
Uw veiligheid en die van onze medewerkers staan voorop. Daarom hebben we bijvoorbeeld slimme looproutes en plekken voor plexiglas.
Niet alle afspraken bij de polikliniek gaan door zoals u gewend bent. Sommige afspraken zijn veranderd in een telefonische afspraak. En als het kan, krijgt u een video-afspraak.
Als u een afspraak heeft op een polikliniek kunt u gewoon komen, behalve als u klachten heeft die bij het coronavirus horen. Dit zijn:
- verkouden
- niesen
- hoesten
- kortademigheid
- u proeft en ruikt niets meer
- koorts (uw temperatuur is hoger dan 38 graden)
Heeft u een van deze klachten? Bel ons dan 2 dagen voor uw afspraak. Het telefoonnummer staat bovenaan uw afspraakbrief.
Bel ons ook als u:
- in de 14 dagen vóór uw afspraak bent getest en uit de test bleek dat u corona heeft
- thuis in quarantaine bent omdat dit moet van de GGD
- in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied geweest met een oranje of rood reisadvies
U komt alleen op uw afspraak. Lukt dat echt niet? Dan mag u 1 volwassene meenemen. Kleine kinderen mogen niet mee.
Kom 5 minuten voor uw afspraak naar de polikliniek. Zo voorkomen we volle wachtruimtes.